Μαμαγκάκης Νίκος

Ο Νίκος Μαμαγκάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1929. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε μέρος στην μπάντα της Φιλαρμονικής  και έπαιζε αρμόνιο στην καθολική εκκλησία της πόλης. Το 1953 σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Γύρισε πίσω στο Ρέθυμνο και αφού ασχολήθηκε για τέσσερα χρόνια με τη φιλαρμονική της ιδιαίτερης πατρίδας  του συνέχισε με υποτροφία τις σπουδές στην Μουσική Ακαδημία του Μονάχου.

Στην Ελλάδα έγινε γνωστός με το τραγούδι «Ο Μιχαλιός (1961)», αλλά καθιερώθηκε ως συνθέτης πρωτοποριακής μουσικής όταν το 1962 κέρδισε το 2ο βραβείο του διαγωνισμού Μάνος Χατζιδάκις, του Αθηναϊκού Τεχνολογικού Ινστιτούτου  με το έργο «Μονόλογος».

Το 1971 πήγε με υποτροφία για ένα χρόνο στο Βερολίνο όπου έγραψε την «Αναρχία» για κρουστά και ξεκίνησε την «Οδύσσεια», ένα έργο βασισμένο σε κείμενο του Ν. Καζαντζάκη.

Στον κινηματογράφο συνέθεσε μουσική για πρώτη φορά στην ταινία του Γ. Σαρρή «Μονεμβασιά» και κέρδισε το βραβείο μουσικής στο ΦΕΚΘ  1964. Ακολούθησαν και άλλες ταινίες του εμπορικού κινηματογράφου για τις οποίες έγραψε τη μουσική, όπως «η Μεσόγειος Φλέγεται(1970)»κ.α.. Μέχρι σήμερα έχει συνθέσει μουσική για 33 ταινίες.

Κέρδισε το βραβείο κριτικών κινηματογράφου στο ΦΕΚΘ το 1968 για την ταινία «Παρένθεση» και το κρατικό βραβείο 2002 για την ταινία «Lilly’s Story».

Έγραψε επίσης πολλά τραγούδια που ακούστηκαν σε ταινίες και έγιναν μεγάλες επιτυχίες.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πλέσσας Μίμης