Ξαρχάκος Σταύρος

Ο Σταύρος Ξαρχάκος γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1939 στα Εξάρχεια,  όπου και μεγάλωσε.

Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1961. Την ίδια χρονιά συνέθεσε μουσική για δύο θεατρικά έργα τα «Κόκκινα φανάρια» και το «Πάρτι».

Το 1962 έγραψε την πρώτη του μουσική για την ταινία του Ντ. Δημόπουλου «Ταξίδι». Γρήγορα ξεχώρισε ως συνθέτης κινηματογραφικής και θεατρικής μουσικής. Πρώτη του μεγάλη επιτυχία, σε ηλικία μόλις 24 χρονών,  ήταν η μουσική που έγραψε για την κινηματογραφική ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Κόκκινα Φανάρια» το 1963.  Η ταινία έφτασε μέχρι τα όσκαρ και του χάρισε διεθνή αναγνώριση. Συνέχισε όλη τη δεκαετία του 60’ να γράφει μουσική για τον κινηματογράφο.

Έγραψε μουσική για τις ταινίες «Λόλα (1964), «Μοντέρνα Σταχτοπούτα(1965)», «Διπλοπενιές (1966)», «Γυμνοί στο δρόμο (1969), «Λυσιστράτη(1972)»κ.α..

Μέχρι σήμερα έχει συνθέσει τη μουσική για 26 ταινίες και έχει βραβευτεί δύο φορές από το ΦΕΚΘ για τις ταινίες «Κορίτσια στον Ήλιο(1968)» και το «Ρεμπέτικο(1983)». Μερικά από τα πιο σημαντικά του τραγούδια είναι «Άπονη ζωή», «Φτωχολογιά» και το «Παράπονο», τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Προς το τέλος της δεκαετίας του ’60 επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στην κλασσική μουσική. Στα έργα του περιλαμβάνονται σουίτες μπαλέτου, κοντσέρτα αλλά και συμφωνικά έργα. Για το σκοπό αυτό  συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη.

Το 1972 ξαναγύρισε στην Ελλάδα και εντυπωσίασε γράφοντας τη μουσική για την παράσταση σταθμό «Το μεγάλο μας Τσίρκο», που ανέβηκε την περίοδο της δικτατορίας από το θίασο Καρέζη-Καζάκου. Από τότε έγραψε μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις.

Επέλεξε να ασχοληθεί και με πιο σύνθετα έργα όπως μουσική για μπαλέτο. Έχει συνθέσει τραγούδια σε περισσότερους από 42 δίσκους, μουσική για 21 ταινίες και 15 τηλεοπτικές παραγωγές. Ακόμα έχει συνθέσει μουσική για αρχαία τραγωδία, δράματα και διεθνή μπαλέτα.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος θεωρείται και σπουδαίος ενορχηστρωτής με πιο πρόσφατη δουλειά του, τον δίσκο "Ερημιά" του Μίκη Θεοδωράκη και του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Τον Μάιο του 1994 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Adelphi της Νέας Υόρκης. Στις αρχές του 1995 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της «Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής» (KOEM).

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ζαμπέτας Γιώργος Πλέσσας Μίμης »