Καββαδία Τασώ

Η Τασώ Καββαδία γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 1921 στην Πάτρα. Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου και σπούδασε πιάνο. Μετά από έναν αποτυχημένο γάμο ακολούθησαν οι σπουδές της στο Παρίσι πάνω στη ζωγραφική και τη διακόσμηση. Ερχόμενη πίσω στην Ελλάδα μαθήτευσε κοντά στο Γιάννη Τσαρούχη σκηνογραφία και ενδυματολογία και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης κοντά στον Κάρολο Κουν.

Όσο ακόμη ήταν στη δραματική σχολή, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο κινηματογράφο στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Κυριακάτικο ξύπνημα» το 1953.

Αποφοίτησε το 1954 και την ίδια χρονιά έκανε την πρώτη επαγγελματική της εμφάνιση στο θέατρο με το έργο «η Μικρή μας πόλις» στο Θέατρο Τέχνης. Στο θέατρο αυτό παρέμεινε μέχρι και το 1958, ενώ στη συνέχεια στράφηκε στο ελεύθερο θέατρο παίζοντας με θιάσους διακεκριμένων πρωταγωνιστών.

Από το 1954 έχει λάβει μέρος σε 46 ταινίες ενώ έχει κάνει τα σκηνικά σε μερικές από αυτές. Ανάμεσα σε αυτές τις ταινίες είναι οι «Στέλλα(1955)», «Διακοπές στην Αίγινα (1958)», «Ερόικα (1960)», «Φαίδρα (1962)»  «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα(1965)», «Στεφανία (1966)»,  «Καπετάν φάντης μπαστούνι (1968)», «Ξύπνα, Βασίλη! (1969)», «Μια τρελή, τρελή σαραντάρα (1970)», «Ο γιος μου ο Στέφανος (1975)» κ.α.. Χαρακτηρίζεται συνήθως ως η κακιά  του ελληνικού κινηματογράφου, αφού εξαιτίας του βλοσυρού παρουσιαστικού της ερμήνευε "αυστηρούς" ρόλους, όπως της κακιάς πεθεράς, μάνας, αδερφής κ.ά.

Στο θέατρο έπαιξε ρόλους που κάλυπταν σχεδόν όλη την γκάμα του ρεπερτορίου, εκτός από αρχαία τραγωδία. 

Από το 1954 ως το 1969 εργαζόταν και στο ραδιόφωνο και σε εφημερίδες και περιοδικά ως συντάκτρια του ελεύθερου και καλλιτεχνικού ρεπορτάζ.

Έχει επίσης ασχοληθεί με λογοτεχνικές και άλλες μεταφράσεις.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κλυνν Χάρρυ Καζάκος Κώστας »